RSS

Zakendoen gaat in hele wereld beter

wo, sep 10, 2008

Economie en Ondernemen

Zakendoen gaat in hele wereld beter

Het wordt op veel plaatsen in de wereld steeds makkelijker zaken te doen, concludeert de Wereldbank in het rapport Doing business 2009 dat vandaag verschijnt. In rijke landen heerst volgens de Wereldbank nog altijd het beste zakelijke klimaat, maar armere landen in Oost-Europa, Centraal-Azië en Afrika lopen voorop in het verminderen van de regeldruk voor bedrijven.

Penelope Brook, Wereldbankeconoom en co-auteur van het rapport, is verheugd over de trend: ‘Economieën over heel de wereld maken in toenemende mate werk van hun plannen hervormingen door te voeren die het bedrijfsleven ten goede komen.’

Het jaarlijkse Wereldbankrapport, dat nu voor de zesde keer verschijnt, presenteert een ranglijst gebaseerd op tien indicatoren. Het beoordeelt overheidsregels die het zakendoen beïnvloeden, zoals de tijd en het geld die nodig zijn om een bedrijf te beginnen, internationaal handel te drijven, het betalen van belastingen of aanvragen van een bouwvergunning. De ranglijst laat zich niet uit over macro-economisch beleid, de kwaliteit van infrastructuur of het opleidingsniveau van de beroepsbevolking.

Bovenaan de ranglijst staan Singapore, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Hongkong en Denemarken. Nederland staat op de 26ste plaats. Onderaan staan de Afrikaanse landen Congo, de Centraal-Afrikaanse republiek en Guinee-Bissau. In deze landen legt de overheid zakenlui het meest in de weg om succesvol een bedrijf te runnen.

Om bijvoorbeeld een bedrijf te beginnen in koploper Singapore, is een ondernemer vier dagen, vier procedures en 0,7 procent van een gemiddeld jaarinkomen kwijt. In Nederland is dat tien dagen, zes procedures en 5,9 procent; in hekkesluiter Congo 155 dagen, dertien procedures en 435,4 procent.

In Afrika is het ondernemersklimaat het meest verbeterd. Achtentwintig Afrikaanse landen voerden meer dan 58 bedrijfsvriendelijke hervormingen door. In totaal signaleert het rapport wereldwijd 239 hervormingen in 113 landen.

Ook China hervormde de economie ten gunste van bedrijven. Het is makkelijker geworden geld te lenen, belastingen te betalen en de naleving van contracten juridisch af te dwingen.

De Wereldbank dicht het bedrijfsleven traditiegetrouw een grote rol toe in de ontwikkeling van een land. Steevast beveelt het regeringen van arme en opkomende landen aan hun economie te hervormen ten gunste van bedrijven. Zo ontstaan banen en dus economische ontwikkeling.

Michael Klein, een vicepresident van de Wereldbank: ‘Economieën hebben regels nodig die efficiënt zijn, gemakkelijk in het gebruik en openbaar zijn voor iedereen die ze moet hanteren. Anders raken bedrijven gevangen in een ongereguleerde, informele economie. Daardoor krijgen ze minder toegang tot financiële markten, nemen ze minder werknemers aan en ontberen werknemers de bescherming van de wet.’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?